Larry Niven

 

Content

Home
Articles
Gallery
Books
Lego
Personal
Links
Help

Books

Book List
Robot Books
James White
Terry Pratchett
Tom Holt
Larry Niven
Science Books
Miscellaneous Authors

 

This page contains the books of an other author I like: Larry Niven. For more information (biography, career, bibliography and more) see Wikipedia.Ringwereld  

Ringwereld

Larry Niven - 1996 
ISBN 90-290-5152-3

De geheimzinnige poppenspeler Nestus komt net op tijd, wat betreft playboy Louis Wu die op zijn tweehonderste verjaardag zijn luie leventje behoorlijk zat is. Nestus vraagt hem namelijk deel te nemen aan een gevaarvolle expeditie. Een en ander raakt behoorlijk gecompliceerd als blijkt dat de beeldschone Teela Brown en een bloeddorstige kzin-strijder ook deel uitmaken van het reisgezelschap, en die situatie verergert alleen maar als Nestus - eerlijk is hij wel - doodleuk bekent krankzinnig te zijn. Ergo: eenmaal aangekomen op de immense en legendarische Ringwereld, moeten ze al hun inventiviteit aanspreken om aan de wurggreep van de ring te ontsnappen.


Bouwers van Ringwereld  

Bouwers van Ringwereld

Larry Niven - 1996 
ISBN 90-290-5153-1

Tweehonderd jaar verstreken sinds playboy Louis Wu op zijn tweehonderste verjaardag de legendarische Ringwereld ontdekte. Nu gaan hij en Spreker-tot-Dieren terug, maar niet vrijwillig. Een aan de kant gezette leider van de poppenspelers, Verst-in-de-achterhoede, nam het tweetal gevangen. Zodoende wil de poppenspeler zijn verloren gegane status herwinnen en op de immense Ringwereld zoveel kostbaarheden roven dat zijn volk opnieuw danig van hem onder de indruk zal raken.

Eenmaal ter plekke ontdekt Louis Wu - schrander en stapelgek als hij is - dat de Ringwereld niet langer stabiel is, erger nog, zichzelf binnen enkele maanden zal vernietigen. Om zijn hachje te redden dient Wu op zoek te gaan naar het controlecentrum, ergens - maar waar? - geschapen door de razend inventieve bouwmeesters van Ringwereld.


Beschermers van Ringwereld  

Beschermers van Ringwereld

Larry Niven - 1996 
ISBN 90-290-5151-5

Tientallen jaren verstreken sinds Louis Wu's laatste bezoek aan de legendarische Ringwereld.

Nu slopen twee Ringwereld-demonen van een fabriek het netwerkoog waarmee de poppenspeler Verst-in-de-acterhoede grote delen van de wereld bespiedt. Via het oog willen ze contact leggen met Louis Wu, om hem te waarschuwen voor het gevaar dat de ring bedreigt. Toevallig heeft Wu net na een verblijf in 'de gewone wereld' beloten Verst-in-de-achterhoede op te zoeken, omdat hij aan een nieuwe verjongingkuur toe is. Maar juist willen ze een contract afsluiten of er dringt een beschermer binnen die zowel Wu als Verst-in-de-achterhoede tot medewerking dwingt. Een titanenstrijdt, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van instantverplaatsing, ontbrandt, tot er een superbeschermer op het toneel verschijnt die aanvankelijk geen keuze tussen beide partijen lijkt te kunnen maken.


De Levensboom  

De Levensboom

Larry Niven - 1999 
ISBN 90-290-6508-7

De tijd: +1108 Atoomtijdperktelling. In gezelschap van een slang, bestemd voor de prive-dierentuin van de secretaris-generaal van de NAVO, de organisatie die heerst op Aarde, is de tijdreiziger Haville Svetz vanuit het verre Aardse verleden op weg naar huis. Op de terugweg verneemt hij dat zijn opdrachtgever is overleden. Van de nieuwe secretaris-generaal krijgt Svetz de opdracht te reizen naar het verleden, naar de planeet Mars om precies te zijn, om voor eens en voor altijd het mysterie van de rode planeet te ontrafelen.

Eenmaal op Mars ontdekt Svetz dat de planeet bewoond is, maar ook dat de bewoners in groot gevaar verkeren. Want op Mars is een reusachtige boom, reikend tot in de ruimte, tot leven gekomen. De boom zal pas ophouden met groeien als alle leven uit de planeet is weggezogen. En als dat gebeurd, zal de boom op zoek gaan naar nieuwe voedselbronnen. De eerst volgende is al bekendL de planeet Aarde...


De weg van Voorland  

De weg van Voorland

Larry Niven - 1997 
ISBN 90-290-5569-3

Tweehondervijftig jaar geleden wer de planeet Voorland vanaf Aarde gekoloniseerd. Contact met de thuiswereld is er allang niet meer, de landingsschepen van toen functioneren niet langer. De enige vorm van tranport is de tweejaarlijks afreizende handelskaravaan die voor de mensen die langs de zogeheten Weg van Voorland wonen het o zo belangrijke dieet van spekkels aanvoert. Immers, deze vruchten pitjes bevatten als enig voedselmiddel kalium en zijn dus een levensnoodzaak.

Het verhaal opent als de onstuimige Jeremy, een jeugdige bewoner van het vreemde en bekrompen Spiraalstad, tijdens een vechtpartij per abuis een bediende van de handelskaravaan doodt. Om het vege lijf te redden ontvlucht hij met een tweede karavaan de stad en reist af naar de Nek, de smalle landtong die het schiereiland met het vasteland verbindt. Alleen karavaanleden mogen vandaar naar de andere kant, overtreders wacht de dood. Voor Jeremy,jong, vindingrijk en intelligent, is de verleiding naturlijk te groot. Iets waar hij al gauw spijt van krijgt. Vrijwel meteen na zijn overstap wacht hem namelijk een levensgevaarlijke confrontatie, de eerste van een reeks die hem gaandeweg naar het goed verborgen geheim van Spiraalstad leidt...


De stranden van Sirius Vier  

De stranden van Sirius Vier

Larry Niven - 1998 
ISBN 90-290-5708-4

Sinds de jaren zeventig heeft Larry Niven bepaald niet stilgezeten en onderstreepte deze vindingrijke schrijver zijn naam en faam door verschillende prijzen in de wacht te slepen met zijn pure SF van het wonderlijk sprankelijke soort. Een proeve hiervan heeft u thans in handen.

Naast het titleverhaal De stranden van Sirius Vier bevat deze uitgave drie korte verhalen die tot de beste behoren die Larry Niven ooit voortbracht: verhalen om langzaam en aandachtig van te proeven en te genieten.


Neutronenster  

Neutronenster

Larry Niven - 1998 
ISBN 90-290-5707-6

Twee tintelende prikkelende avonturen met als hoofdpersoon Beowulf Shaeffer, bewoner van Tisgelukt, waar alle mensen albino's zijn. Meestal ligt hij overhoop met zijn tweekoppige poppenbazen, het curieuze ras dat liever laf dan dood is en dat hem fabelachtige geldsommen belooft om onuitvoerbare opdrachten uit te voeren.

Zij zijn bij lange na niet de vreemdste wezens in Larry Nivens Bekende Heelal, dat wordt bevolkt door rare beesten en intelligente wezens zoals de Grogs, de Kzinti en de reeds lang uitgestorven tnuctipun, die her en der in de kosmos hun knapste vindingen hebben verborgen.


De wereld van de Ptavvs  

De wereld van de Ptavvs

Larry Niven - 1990 
ISBN 90-290-4016-5

Larry Greenberg beschikt over telepatische gaven, ontwikkeld en getraind tot een bijna-kritiek punt dat nooit veraf lijkt. Als gevolg daarvan is hij dagelijks doende het uitwisselingsproces van psychische krachten onder zijn schedeldak nauwgezet in het oog te hoeden, om te voorkomen op onaangename wijze van zijn eigen ik te worden gescheiden.

Dan gebeurt er polotseling iets dat deze taak tot een schier onmogelijke opgave maakt. Op zekere dag ontdekken wetenschappers een in de tijd bevroren wezen. Ze slagen erin het te bevrijden en zetten zodoende een kettingreactie van onvoorspelbare gebeurtenissen in beweging.

Het brein van Larry Greenberg wordt bezet door de kwaadwillende buitenaardse maccht. Op zijn beurt penetreert hij in het brein van de illustere vreemde en beseft dan pas in wat voor wespennest hij zich heeft gestoken.

Hoe kan hij zich, met behoud van zijn gezonde verstand, aan de greep van de buitenaarder ontworstelen en tegelijkertijd de dreiging afwenden die de gehele mensheid als een wolk van rampspoed boven het hoofd hangt?


Beschermheer  

Beschermheer

Larry Niven - 1990 
ISBN 90-290-4138-2

De spannende avonturen in Beschermheer spelen zich af in de Bekende Ruimte, zevenhonderd jaar eerder dan de avonturen in het bekroonde Ringwereld.

De Beschermheer van de titel heet Phssthpok, die ook een Pak is. Dit anderlingen ras kent drie groeistadia:
Groeier
Voortplanter
Beschermheer

In dat laatste stadium hebben zij slechte één doel: hun bloedlijn beschermen. Soms valt dat niet mee en dan dient de Pak in kwestie al zijn reserves aan listigheid en moed aan te spreken om te overwinnen. Maar soms faalt de Pak.

Phsstpok is zo'n Pak uit die laatste categorie.

Als Beschermheer van het gehele ras gaat hij oop weg om een groep Voortplanters te beschermen die miljoenen jaren geleden de ruimte zijn ingestuurd. Deze tocht voert hem naar ons zonnestelsel waar hij Brennan, een mijnwerker uit de Gordel, kidnapt. Deze verandert echter na het eten van een soort knol in een Berschermheer en doodt Phsstpok. Vervolgens verdwijnt hij met het schip van de Pak de ruimte in, om tweehonderd jaar later weer op te duiken...


Splinter  

Splinter

Larry Niven, Jerry Pournelle - 1991 
ISBN 90-245-1748-6

Gedurende het Tweede Imperium van het grote Aardse ruimterijk wordt plotseling een ruimteschip van onbekende herkomst ontdekt dat, aan de koers te zien, afkomstig is van 'Murchisons Oog'. Dit betekent het alereerste contact met 'buitenaardsen'. Een kleine expeditie van twee ruimteschepen wordt erheen gestuurd en maakt al snel contact met de zogenaamde 'Splinter'-beschaving. Door gesprekken probeert de expedite zich een beeld te vormen van dit volk. Maar waarom houden de Splinters een aantal zaken uit alle macht verborgen? En wat is de betekenis van de vreemde Fyunch-(klik)s die de expeditieleden overal volgen? Eén ding is echter overduidelijk: de Splinters hopen binnenkort de mogelijkheid tot emigratie te verwerven...


De Hand die Neemt  

De Hand die Neemt

Larry Niven, Jerry Pournelle - 1993 
ISBN 90-245-1435-5

Dertig jaar nadat het Rijk erin is geslaagd de Splinterbeschaving af te snijden van de rest van het heelal, dreigt er opnieuw een catastrofe. De verhoudingen in het Splinterstelsel zijn weliswaar radicaal gewijzigd, maar het dodelijke gevaar van de Splinters self is gebleven.

Een kleine expeditie die helemaal op zichzelf is aangewezen, moet tijdens een verpletterende galactische ruimteslag het onheil zien af te wenden voor het definitief te laat is...


De Integraal Bomen  

De Integraal Bomen

Larry Niven - 1993 
ISBN 90-290-4435-7

Kolonisatieschepen, langzamer dan het licht, worden al eeuwen gebruikt. Een zo'n ruimteschip met ingevroren bemanning belandde bij een immense gaswolk rond een dubbelster, een wolk als een band om twee sterren. Vaste grond is er bijna niet in de wolk, toch valt er goed te leven. Alles zweeft en veel daarvan is eetbaar en kan vliegen. De mensen genieten van een gerieflijk eenvoudig bestaan op en rond de honderden-kilometer-lange zwevende bomen, die als in vertraagde beweging door de wolk wentelen.

Helaas trekt de cyborg die het oorspronkelijke schip bestuurde nog altijd zijn baantjes rond de dubbelster. Na eeuwen tracht hij het contact met de afstammelingen van zijn gevluchte bemanning te herstellen. Wordt hij de slang in het luchtige paradijs? Of bewijst hij dat hij inmiddels volwassen is geworden?


De Rookring  

De Rookring

Larry Niven - 1988 
ISBN 90-290-4251-6

Vijfhonderd jaar hing het cyborgschip Discipline boven de wereld van de integraalbomen en al die tijd bespioneerde de cyborg Sharls Davis Kendy de afstammelingen van zijn ooit als muiters gevluchte bemanning. Toen zag hij eindelijk zijn kans schoon om in te grijpen. Op die afstand kon hij niet veel onvloed aanwenden, en het werd dan ook niet duidelijk of de gelukkige afloop van het avontuur in De Integraalbomen dank zij, of juist ondanks hem was. Nog is niet bekend - en weet hij het zelf? - of hij in die vijf eeuwen wijzer is geworden, of dat hij nog steeds denkt dat mensen met straffe hand geregeerd moeten worden tot heil van de Staat. De bewoners van de integreelbomen zullen het merken...

Rond de neutronster Voy roteert een immense gaswolk in de vorm van een ring. In het dichtste deel ervan, de Rookring, is het goed leven. In vrije val, want vaste grond is zeldzaam in de wolk. Alles zweeft en veel ervan is eetbaar en kan vliegen. De eerste mensen die uit de Discipline vluchtten, beitelden zich een eenvoudig maar geriefelijk bestaan op en rond de kilometer-lange zwevende bomen die langzaam door de wolk wentelen. Geleidelijk neemt hun aantal toe, ze ontwikkelen verschillende beschavingen en na eeuwen ontdekken de afzonderlijke groepen elkaar... complicaties blijven niet uit.


Een geschenk van de aarde  

Een geschenk van de aarde

Larry Niven - 1976 
ISBN 90-290-0742-7

De wereld Kijknouwes was nooit voor mensen bedoeld geweest. De enige bewoonbare plek - een kilometers hoge bergtop - is eeuwig door dodelijke mist omsloten, en de rest van de planeet is beslist ontoegankelijk. Aleen op de ene hoogvlakte kunnen mensen leven - een klein aantal.

De eerste kolonisten konden niet terug, dus bleven ze, zo goed en zo kwaad als het ging. Nu leiden hun afstammelingen al een paar eeuwen hetzelfde rustige bestaan, zonder dat er eigenlijk ooit iets verandert.

Dan gebeuren er twee onvoorstelbare dingen. De aarde stuurt een ruimterobot met een verrassingspaket; en de jonge Matthew Keller ontdekt in zichzelf een nuttige, unieke gave...

Samen brengen deze twee surprises een omwenteling te weeg die de bowoners van Kijknouwes nog lang zal heugen!


The Man-Kzin Wars  

The Man-Kzin Wars

Larry Niven, Poul Anderson, Dean Ing - 1990 
ISBN 90-671-72035-X

LARRY NIVEN'S KNOWN SPACE IS AFLAME WITH WAR!

Once upon a time, in the very earliest days of interplanetary exploration, an unarmed human vessel was set upon by a warschip from the planet Kzin - home of the fiercest warriors in Know Space. This was a fatal mistake for the Kzinti, of course; they learned the hard way that the reason humanity had decided to study war no more was that humans were so very, very good at it.

And thus began THE MAN-KZIN WARS. Now, several centuries later, the Kzinti are about to get yet another lesson in why it pays to be polite to those hairless monkeys from planet Earth.


The Man-Kzin Wars II  

The Man-Kzin Wars II

Larry Niven, Dean Ing, Poul Anderson, S.M. Stirling - 1990 
ISBN 90-671-72036-8

KZINTI

Born and bred to hunting, they had never encountered a species they couldn't treat as prey - until they met the canny pseudo-pacifists from Planet Earth. They nearly overwhelmed humanity on first contact, but fast as yoy can say "Ghengis Khan" or "Alex and the Great" the seemingly harmless monkey boys were all over the pussycats like ugly on an ape, with space fleets and strategic thinking that left the Warior Race quite dazzled.

But that was then and this is now.

The pain of lost battles has faded and the Kzinti are back, spoiling for a fight. Larry Niven's Known Space is again aflame with war.


A World Out of Time  

A World Out of Time

Larry Niven - 1976 
ISBN 0-345-33696-8

WHEN HE CAME BACK FROM THE DEAD... HE WISHED HE HADN'T

Jaybee Corbell awoke after more than 200 years as a corpsicle - in someone else's body, and under sentence of instant annihilation if he made a wrong move while they were training him for a one-way mission to the stars.

But Corbell picked his time and made his own move. Once he was outbound, where the Society that ruled Earth could not reach him, he headed his starship toward the galactic core, where the unimaginable energies of the Universe wrenched the fabric of time and space and promised final escape from his captors.

Then he returned to an Earth eons older than the one he'd left...a planet that had had 3,000,000 years to develop perils he had never dreamed of - perils that became nightmares that he had to escape...somehow!


unknown  

Convergent Series

Larry Niven - 1979 
ISBN 0-345-27740-6

LARRY NIVEN AT HIS BEST

BORDERED IN BLACK

Traveling the stars can bre a particularly dangerous affair - especially if you reach a planet low on food and high on hungry people...

DRY RUN

Murray Simpson believed that the perfect crime (especially murder) demanded the perfect rehearsel. But on the Santa Monica Freeway, nothing is ever perfect...

THE NONESUCH

Pretty, young Doris MacAran was unaware that a hungry, mind-reading, flesh-eating eating alien was stalking her - and when she found out, it suprised them both in a most extraordinary way...

CONVERGENT SERIES

What the devil can a nice guy messing arund in witchcraft do when he succeeds? Think fast - before all hell breaks loose!

Plus stries from THE DRACO'S TAVERN SERIES - and lots more!

 
   
(C) Vincent Kessels (the.andromeda.project@xs4all.nl), V2.21 - 1999-2008